Woodland Trust HQ

Completed whilst working at Feilden Clegg Bradley Studios, Matt Vaudin was the Partner in Charge for the delivery of this building.  In 2017 Stonewood Design are working with the Trust, exploring how to accommodate more staff within a possible extension.

The form of the headquarters is one of an ascending spiral which moves seamlessly from landscape to building. This creates an idiosyncratic building that communicates the mission and values of the Woodland Trust.

The building encloses a woodland garden which serves as an amenity space for the Woodland Trust staff.

This external “heart” is echoed by an internal “heart’’ comprising the reception space and the staff breakout. All floors are connected to this space by a rooflit atrium and the main accommodation stair. This allows the whole organisation to meet together in one space.

The building is naturally ventilated, and ensures excellent levels of daylight throughout.

The building is constructed using a cross laminated timber system, which provides an extremely low embodied energy building. The team evolved an innovative solution to thermal mass within an entirely timber building by creating “concrete radiators”, which serve to cool the building, whilst working structurally compositely with the timber.

The project has demonstrated that innovative and sustainable solutions can be truly affordable.

Awards:

RIBA Award 2011
RICS East Midlands Awards 2011: Sustainability Award
BCO East Midlands Awards 2011: Corporate Workplace Award Sustain Magazine Awards 2010: Design and Architecture Award

“Dear Matt, I am in awe at the range of skills you have brought to this project. Your vision, attention to detail, technical knowledge and ability to project manage, as well as keep an eye on costs, has been amazing.

I am sure you are as proud of what you have achieved as we are and hopefully you will return again and again with prospective clients.”

Julian Purvis,
Director of Corporate Services, The Woodland Trust

Small Project Architect of the Year 2016

RIBA National Award Winner 2015