We have submitted our housing and workplace project with Real World Studios for Planning!

TY OverheadV2.jpg

Real World Studios in partnership with Stonewood have submitted planning applications for the redevelopment of the two separate sites known as the Timber Yard and Millside alongside the Bybrook in Box, Wiltshire. The project is known as Timber_Mill_Box and the sites form part of a wider site owned by Real World Studios.

The ambition for the development is to create a sustainable community of high quality new housing complemented by modern business space to encourage forward-thinking companies in Box to thrive.

For several years Real World Studios have been considering the best ways to evolve and flourish in a rapidly changing world. The digital revolution has seen a wealth of opportunities created within the creative and technology sector in the region and the application schemes look to embrace this change. The development of a new, vibrant flexible workspace would meet this objective whilst allowing people to perfectly balance lifestyle and commercial success within the community of Box. It would fit comfortably with Real World’s existing operations.

The proposals are intended to breathe new life into both sites in a sympathetic manner, carefully considering and enhancing the existing woodland landscape and ecology. The sites are currently designated as “previously developed land”.

Timber Yard is currently a working timber wholesaler. The proposal for this site is to remove the existing tired asbestos clad structures and create a community of 20 new homes.

Millside currently incorporates office space within an existing stone building, along with two large nissen style hut buildings which are used for storage and as well as small project studios. These buildings are no longer fit for purpose and therefore it is proposed to replace them with attractive and flexible workspaces designed to complement Real World Studios and a attract a new generation of creative people to the site. The existing stone building will be retained.

The designs will maximise energy efficiency in their operational use, through the use of low and zero carbon technologies. The development will benefit from a low embodied energy in its choice of primary structural materials. Green roofs throughout both sites will aid water attenuation alongside a sustainable urban drainage system within the landscape design.

The team have undertaken presentations and a public consultation with the village, and feedback has been incorporated into the designs.

Office-Warming Party

IMG_5599.JPG
IMG_5600.JPG

Welcoming drink to all our neighbours, as we move into temporary accommodation at: Studio 4, Toll Bridge Studios, Toll Bridge Road, Bath, BA1 7DE.

In the meantime we are busy designing our permanent office which we hope to move into next year!

Watch this space.......

Siyathuthuka for Christmas

 As we approach Christmas we, at Stonewood Design, have decided to do something a little different this year - instead of our usual fun and games with cards and the odd bottle of wine - we are hoping to donate the equivalent money to a fantastic small rural NGO in South Africa. We are going out to South Africa in December to spend a week working with them to improve their buildings and the environment for the children.  The NGO is called Siyathuthuka who work with outpatients at their home - covering a large area by foot. Whilst attending their patients, the care-workers have identified approximately 100 children who are in vulnerable situations and in need of additional care and nutrition.   Siyathuthuka has been given a piece of land to develop some buildings to house a safe haven for these children but also the wider community they are serving. At present they have managed to build the first building - basically comprising a double garage with a small area to the rear acting as a kitchen. These children are able to come here after school - be safe and get a good meal. The “Gogo’s” [older folk] are also involved which is exactly the right thing!   What we often see in situations like this is that there is little money available - the quality is not great and the environment is not thought about at the outset. The result is that there is a space which has minimum windows and only two garage doors - so when its hot its HOT and when its raining - its DARK - and when its cold - its FREEZING! Simple interventions like a verandah to keep the strong sun away from the building helps, glazed doors / windows behind the garage doors would allow some light and ventilation [security is an issue and hence the garage doors], insulating the corrugated iron roofs, planting trees outside to allow natural shading of the building and a external play space for the children, can all work together to help improve the situation for the staff and the users…see attached some initial ideas on what we have in mind to achieve externally. But also keen to explore building a solar cooker - using the sun to cook their food! NICE!  Stonewood Design has roots in volunteering our skills for those in less fortunate positions - so this is right up our street and we are all very excited to get involved and do something awesome! 

As we approach Christmas we, at Stonewood Design, have decided to do something a little different this year - instead of our usual fun and games with cards and the odd bottle of wine - we are hoping to donate the equivalent money to a fantastic small rural NGO in South Africa. We are going out to South Africa in December to spend a week working with them to improve their buildings and the environment for the children.

The NGO is called Siyathuthuka who work with outpatients at their home - covering a large area by foot. Whilst attending their patients, the care-workers have identified approximately 100 children who are in vulnerable situations and in need of additional care and nutrition. 

Siyathuthuka has been given a piece of land to develop some buildings to house a safe haven for these children but also the wider community they are serving. At present they have managed to build the first building - basically comprising a double garage with a small area to the rear acting as a kitchen. These children are able to come here after school - be safe and get a good meal. The “Gogo’s” [older folk] are also involved which is exactly the right thing! 

What we often see in situations like this is that there is little money available - the quality is not great and the environment is not thought about at the outset. The result is that there is a space which has minimum windows and only two garage doors - so when its hot its HOT and when its raining - its DARK - and when its cold - its FREEZING! Simple interventions like a verandah to keep the strong sun away from the building helps, glazed doors / windows behind the garage doors would allow some light and ventilation [security is an issue and hence the garage doors], insulating the corrugated iron roofs, planting trees outside to allow natural shading of the building and a external play space for the children, can all work together to help improve the situation for the staff and the users…see attached some initial ideas on what we have in mind to achieve externally. But also keen to explore building a solar cooker - using the sun to cook their food! NICE!

Stonewood Design has roots in volunteering our skills for those in less fortunate positions - so this is right up our street and we are all very excited to get involved and do something awesome! 

Small Project Architect of the Year 2016

RIBA National Award Winner 2015